A JÉZUS SZÍVE JEZSUITA TEMPLOM KÓRUSAI

 

Musica Sacra Kórus

Az 50 éves Musica Sacra Kórus minden hónap első vasárnapján a 17.30-kor kezdődő szentmisén énekel a Jézus Szíve Templomban, illetve nagyobb egyházi ünnepeken teszi szebbé a szertartást énekével. Magyarországon és külföldön sokfelé kapnak meghívást: jártak Olaszországban, Németországban, Csehországban, Ausztriában, Délvidéken és a Felvidéken. A kórus vezetője Rónaszéki Tamás, jelenleg bő negyven énekest számlál. Az énekkar elhatározása és szándéka a szent zene magas szintű művelése Isten dicsőségére!

A kórus a Jézus Szíve Jezsuita Templom legkorábban alakult énekegyüttese. A létrejötte óta eltelt idő mára lehetővé teszi, hogy akik egykor, mint fiatalok csatlakoztak a kórushoz, most gyermekeikkel együtt vegyenek részt a munkában. Története 1970-re nyúlik vissza, amikor is az Ulászló utcai Szentlélek kápolnában Bojta Károly atya kórust szervezett 10-12 lelkes fiatalból. A kórus baráti, lelki közösséget is alkotott, és énekével a kápolna zenei életét emelte magasabb szintre Károly atya kezei alatt. Körülbelül egy év múlva a társaság átkerült a pesti Jézus Szíve-templomba, ahol akkor Kalmár Ödön atya volt a házfőnök. A kórus vezetését Alberti Árpád atya vette át, aki Ödön atya mellett szolgált a templomban. Alberti atyát később áthelyezték a Szent István Bazilikába, így 1973-tól ifj. Sapszon Ferenc vette át a kórus vezetését, aki az alapításkor két öccsével együtt a férfikar gerincét alkotta. Ezután kapta meg az énekkar a Musica Sacra nevet Kalmár Ödön atyától.

1988-ban ifj. Sapszon Ferenc megalapította a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát, és ettől kezdve nem tudta tovább vállalni a Musica Sacra Kórus vezetését. Így 1988. őszétől Rónaszéki Tamás hegedűművész vette kézbe a „karmesteri pálcát”. Rónaszéki Tamás már 1977-től tagja volt a kórusnak, belülről érezte, tapasztalta, élte a közösség életét, és próbálta azon az úton vezetni tovább, amelyen elődei kormányozták. Napjainkban is ő a kórus karnagya, immáron harmincnegyedik éve.

 

Kapcsolat:

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: http://musicasacra.communio.hu/
Facebook-oldal: Musica Sacra Kórus


 

 

Loyola Capella Ifjúsági Vegyeskar

 2021 nyarán fogalmazódott meg a gondolat, hogy a Musica Sacra Kórus kistestvéreként a fiatalabb korosztály számára is biztosítsunk kóruséneklési lehetőséget, a meghirdetett lehetőségre pedig közel 40 fő köteleződött el állandó jelleggel. A javarészt 18 és 35 év közötti fiatalok bázisa a Krisztus Király Plébánia díszterme lett. Vezetőjük Kaposi Brúnó, templomunk egyházzenei igazgatója.

Fennállásuk bő egy éve során több szentmisén szolgáltak évközben és a húsvéti időszakban. Farsang idején hazánkban egyedülálló módon liturgikus keretek között adták elő Bob Chilcott: A Little Jazz Mass című művét, 2022 júliusában kortárs repertoárral zárták az évadot a Palotanegyedi Orgonaestek sorozat keretében. Idén decemberben Johann Sebastian Bach Karácsonyi oratóriumát tervezik bemutatni.

Joomla templates by a4joomla