Közösségek közössége

A mindenki számára nyitott, elköteleződést nem igénylő események időpontjait és helyszíneit az adott csoport bemutatás alatt tüntetjük fel, illetve külön is meghirdetjük a vasárnapi szentmiséken, a plakáttartó vitrinekben és heti hírlevelünkben. Kapcsolatfelvétel a csoportokkal a megadott időpontokban és helyszíneken, illetve a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen keresztül lehetséges.

 

Szentségi felkészítő és hittancsoportok

 

Hittancsoportok

Az iskolai hitoktatással ellentétben – amelynek keretében főként információt kapnak a gyerekek a keresztény vallásról – a templomi hittanórák célja elsősorban a közösségformálás és a szentségi életre (elsőáldozásra) való felkészítés. A gyerekekkel Horváth Árpád SJ templomigazgató mellett Svajcsikné Pál Bernadette, Detti néni foglalkozik, aki eredeti hivatását tekintve biológus kutató, és amellett, hogy szakképzett hitoktató, az egyetemi szintű hittanár-képzésben is részt vesz gyakorlatvezetőként.

# szeptembertől júniusig a hittanteremben


Bérmálkozási felkészítő

A keresztségben és az elsőáldozásban már részesültek számára idéntől külön indítunk bérmálkozási felkészítőt. Kétheti rendszerességű találkozóik jellemző keretei állandóak: a rövid kezdőkör keretében a résztvevők visszatekintenek az elmúlt alkalom óta megélt hitbéli fénypontokra, majd az együttlét témáját biblikus felvezetést követően fejti ki a találkozó vezetője. A témát kiscsoportos beszélgetés keretében gondolják át a jelöltek, a csoportok beszámolóját lelkipásztori összefoglaló követi, végül záró ima kerekíti le az alkalmakat.
Bérmálkozási felkészítő csoportot minden évben ősszel indítunk, az alkalmak tavaszig tartanak. A kurzus jellegére és hosszára való tekintettel a csatlakozás év közben már nem lehetséges.  

# kéthetente csütörtök esténként a Párbeszéd Házában, első alkalom: 2022. október 13. 
 

Katekumen csoport

Tagjai hitükben támpontokat kereső fiatal felnőttek, akik szeretnék felvenni a keresztséget, belenőni a katolikus hagyományokba, részesülni az Eucharisztia és a bérmálás szentségébe. Kétheti rendszerességű találkozóik jellemző keretei állandóak: a rövid kezdőkör keretében a résztvevők visszatekintenek az elmúlt alkalom óta megélt hitbéli fénypontokra, majd az együttlét témáját biblikus felvezetést követően fejti ki a találkozó vezetője. A témát kiscsoportos beszélgetés keretében gondolják át a jelöltek, a csoportok beszámolóját lelkipásztori összefoglaló követi, végül záró ima kerekíti le az alkalmakat.
Katekumen csoportot minden évben ősszel indítunk, az alkalmak tavaszig tartanak. A kurzus jellegére és hosszára való tekintettel a csatlakozás év közben már nem lehetséges.  

# kéthetente csütörtök esténként a Párbeszéd Házában, első alkalom: 2022. november 17.
 

7-ről 7-re

Fiatalok közösségi estje hitről, imáról, lelkiségről, katolikus identitásról csütörtök esténként 19.00 órától a Párbeszéd Házában. Az alkalmakat Horváth Árpád SJ vezeti, a témákat mindig egy előzetesen adott szentírási részlet adja. A közösség alkalmanként a csütörtöki időponton kívül is összetalálkozik egy kirándulásra vagy közös sportolásra. Az aktuális témát és eseményeket a 7-ről 7-re Facebook-csoportjában találhatod meg.

# szeptembertől júniusig, csütörtökönként 19.00 órától a Párbeszéd Házában 
 

Jegyesek

Az ősszel és tavaszal induló, szentségi házasságra felkészítő csoport hat-hat közösségi alkalom és egy-egy személyes konzultáció keretében kap beavatást a katolikus esküvő misztériumába, teológiájába, a párkapcsolati kérdések etikai és gyakorlati vonatkozásaiba Bellovics Gábor SJ, Fogarasiné Pusztai Virág és férje, Dr. Fogarasi András vezetésével. A kurzus nyitott, de különösen a Jézus Szíve Jezsuita Templomban házasságot kötni kívánó jegyes-párokat várjuk a csoportba. Amennyiben a jegyespár nem templomunkban kívánna házasságot kötni, az esküvő előtt igazolást állítunk ki számukra.

# Időpontok: 10.04, 10.18, 11.08, 11.22, 12.06, 12.20, (örömszülőknek 2023.01.10.)
 

20+ házascsoport

A 20 éve házas párok 2021 őszén önszerveződő módon fogtak össze, hogy korosztályuknak megfelelő közösségben találkozhassanak minden hónap második vasárnapján. Az alkalmaknak jó keretet ad a 17.30-as szentmisén való részvétel, mely után a Krisztus Király Plébánia dísztermében a beszélgetés hitről, életről, a hétköznapok kihívásairól. 

# Minden hónap második vasárnapján a 17.30-as szentmise után, a Krisztus Király Plébánián 19.00–21.00

50+ kedd esti beszélgetések:

Egyedülállók, párok, keresők részére. A beszélgetések középpontjában a találkozót követő vasárnap evangéliumának gondolatai állnak.

# Minden hónap 2. és 4. keddjén este 18.00 órától a Párbeszéd Házában (1085 Budapest, Horánszky utca 20, I. emelet 101)


Hogy a tűz ki ne aludjon:

Beszélgetések idősebb házaspárok részére

# Minden hónap 1. és 3. keddjén este 18.00 órától a Párbeszéd Házában (1085 Budapest, Horánszky utca 20, I. emelet 101)

 

Családi csoportok


Családos és ovis mise

A vasárnapi családos szentmisére, illetve a játékos-éneklős-mutogatós, totyogóknak és ovisoknak szóló misére járók állandóan mozgásban lévő közösségeinek egyik motorja – a legkisebbekkel is bámulatosan szót értő Horváth Árpád SJ mellett mellett – a gyerekek irányításában és az éneklésben segítő Tempfli-család, akik a Magyar Schönstatt-mozgalomban is aktívak.. A családos szentmisén a szentbeszéd alatt az adott vasárnapi evangéliumhoz illő történeteket mesélünk a gyerekeknek a rendházban, az ovis misén pedig a szentélyben, párnákon gyűlnek össze az apróságok. A két misére nemritkán átfedésben járó családok részére rendszeresen szervezünk külön programokat, legyen az trambulinozás, kürtőskalács-sütés, vagy majális a Gellért-hegyen; betlehemezés, gyerekkeresztút a templomban, vagy farsang az altemplomban.

# vasárnap 10.00, illetve minden hónap első vasárnapján 16.00
kiemelt alkalmak cserkészekkel: október 23. november 20. december  11.

 

Cserkészet


A 221. számú Anonymus Cserkészcsapat

Ismerd meg a természetet és a világot a cserkészek szemszögéből! Mélyülj el hitedben, nemzeti és vallási hagyományainkban! Köss életre szóló barátságokat és légy részese a kalandnak! A csapatot éppen száz éve, 1922-ben alapította néhány lelkes fiatal Budapesten. A csapat létszáma nem magas, így azonban nagyobb hangsúly helyeződhet a személyes kapcsolatokra és a családias légkör előnyeire. A csapatba jelenleg az 1–6. osztályos tanulókat várják a parancsnokok.

Cserkészcsapatunk honlapja: https://221.cserkesz.hu/

# Őrsgyűlés péntekenként, 16.45–17.45


Karizmatikus közösségek


Taizéi Csoport

A belvárosi Katakombából 2014-ben költözött a Jézus Szíve Jezsuita Templomba Forrai Tamás SJ invitálására Budapest legrégebb óta működő taizéi lelkiségű csoportja. Imaóráikon közös éneklésen, szentírási olvasmányokon, litániákon és kereszthódolaton keresztül lehet bekapcsolódni az Egyház imájába. A taizéi énekeket kis kamaraegyüttes: gitár és egy-két fúvós hangszer kísérete teszi még szebbé. Különös hangsúlyt helyeznek a másokért való könyörgésre: a templom szentélyében imazsámolyokon vagy a padokban ülve, az Oltáriszentség irányába nézve, bárki személyesen is megfogalmazhatja kéréseit. A szombat esti bensőséges, meditatív jellegű vigília szentmiséket zenés ráhangolódás előzi meg.

# imaóra a hónap minden péntekén, 19.00–20.00 óra között (nyáron szünetel)
# vigília szentmise szombatonként 19.00 órakor
 

Inigo Csoport

Az Inigo Csoport Szent Ignác lelkiségét követő team, legnépszerűbb programjuk a kedd esti Inigo imaest, mely során a vasárnap evangélium szövegével, Szent Ignáci imamódok segítségével tölthetünk időt az Isten közelében. Az elmélyülést rövid impulzus és zenei szolgálat is segíti. Havonta több alkalommal nemcsak vezetett imára, hanem Szentségimádásra is van lehetőség. A kedd esti alkalmakon kívül a szervezők minden évben többször hívnak egynapos zarándoklatra, valamint adventi, iskolai és húsvéti, vidéki misszióba is. A kedd esti imaest résztvevőit idén az Inigo Filmklub alkalmaira is szeretettel várják!

# imaest minden kedden az esti szentmisét követően (nyáron szünetel)
# vigília szentmise szombatonként 19.00 órakor

 

Laikus csoportok

 

Kaszap István Önkéntes Közösség

A Mária utcai rendház tetőterében 2016 óta hat, olykor hét fiatalember él, akik nem kollégisták vagy albérlők, hanem jezsuita lelkiségű közösségként formálódnak, és besegítenek a templom körüli feladatokban. A kísérletként indított első önkéntes év tapasztalatairól ide kattintva olvasható el a fiúk és lelkivezetőik beszámolója.

Joomla templates by a4joomla