Közösségek közössége

A mindenki számára nyitott, elköteleződést nem igénylő események időpontjait és helyszíneit az adott csoport bemutatás alatt tüntetjük fel, illetve külön is meghirdetjük a vasárnapi szentmiséken, a plakáttartó vitrinekben és heti hírlevelünkben. Kapcsolatfelvétel a csoportokkal a megadott időpontokban és helyszíneken, illetve a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen keresztül lehetséges.

 

Szentségi felkészítő és hittancsoportok

 

Hittancsoportok

Az iskolai hitoktatással ellentétben – amelynek keretében főként információt kapnak a gyerekek a keresztény vallásról – a templomi hittanórák célja elsősorban a közösségformálás és a szentségi életre (elsőáldozásra) való felkészítés. A gyerekekkel Horváth Árpád SJ templomigazgató mellett Svajcsikné Pál Bernadette, Detti néni foglalkozik, aki eredeti hivatását tekintve biológus kutató, és amellett, hogy szakképzett hitoktató, az egyetemi szintű hittanár-képzésben is részt vesz gyakorlatvezetőként.

# szeptembertől júniusig a hittanteremben


Bérmálkozási felkészítő

A keresztségben és az elsőáldozásban már részesültek számára idéntől külön indítunk bérmálkozási felkészítőt. Kétheti rendszerességű találkozóik jellemző keretei állandóak: a rövid kezdőkör keretében a résztvevők visszatekintenek az elmúlt alkalom óta megélt hitbéli fénypontokra, majd az együttlét témáját biblikus felvezetést követően fejti ki a találkozó vezetője. A témát kiscsoportos beszélgetés keretében gondolják át a jelöltek, a csoportok beszámolóját lelkipásztori összefoglaló követi, végül záró ima kerekíti le az alkalmakat.

# kéthetente csütörtök esténként a Párbeszéd Házában, első alkalom: 2022. október 13. 
 

Katekumen csoport

Tagjai hitükben támpontokat kereső fiatal felnőttek, akik szeretnék felvenni a keresztséget, belenőni a katolikus hagyományokba, részesülni az Eucharisztia és a bérmálás szentségébe. Kétheti rendszerességű találkozóik jellemző keretei állandóak: a rövid kezdőkör keretében a résztvevők visszatekintenek az elmúlt alkalom óta megélt hitbéli fénypontokra, majd az együttlét témáját biblikus felvezetést követően fejti ki a találkozó vezetője. A témát kiscsoportos beszélgetés keretében gondolják át a jelöltek, a csoportok beszámolóját lelkipásztori összefoglaló követi, végül záró ima kerekíti le az alkalmakat.

# kéthetente csütörtök esténként a Párbeszéd Házában, első alkalom: 2022. november 17.
 

Jegyesek

Az ősszel és tavaszal induló, szentségi házasságra felkészítő csoport hat-hat közösségi alkalom és egy-egy személyes konzultáció keretében kap beavatást a katolikus esküvő misztériumába, teológiájába, a párkapcsolati kérdések etikai és gyakorlati vonatkozásaiba Bellovics Gábor SJ, Fogarasiné Pusztai Virág és férje, Dr. Fogarasi András vezetésével. A kurzus nyitott, de különösen a Jézus Szíve Jezsuita Templomban házasságot kötni kívánó jegyes-párokat várjuk a csoportba. Amennyiben a jegyespár nem templomunkban kívánna házasságot kötni, az esküvő előtt igazolást állítunk ki számukra.

# Időpontok: 10.04, 10.18, 11.08, 11.22, 12.06, 12.20, (örömszülőknek 2023.01.10.)
 

20+ házascsoport

A 20 éve házas párok 2021 őszén önszerveződő módon fogtak össze, hogy korosztályuknak megfelelő közösségben találkozhassanak minden hónap második vasárnapján. Az alkalmaknak jó keretet ad a 17.30-as szentmisén való részvétel, mely után a Krisztus Király Plébánia dísztermében a beszélgetés hitről, életről, a hétköznapok kihívásairól. 

# Minden hónap második vasárnapján a 17.30-as szentmise után, a Krisztus Király Plébánián 19.00–21.00
 

Családi csoportok


Családos és ovis mise

A vasárnapi családos szentmisére, illetve a játékos-éneklős-mutogatós, totyogóknak és ovisoknak szóló misére járók állandóan mozgásban lévő közösségeinek egyik motorja – a legkisebbekkel is bámulatosan szót értő Horváth Árpád SJ mellett mellett – a gyerekek irányításában és az éneklésben segítő Tempfli-család, akik a Magyar Schönstatt-mozgalomban is aktívak.. A családos szentmisén a szentbeszéd alatt az adott vasárnapi evangéliumhoz illő történeteket mesélünk a gyerekeknek a rendházban, az ovis misén pedig a szentélyben, párnákon gyűlnek össze az apróságok. A két misére nemritkán átfedésben járó családok részére rendszeresen szervezünk külön programokat, legyen az trambulinozás, kürtőskalács-sütés, vagy majális a Gellért-hegyen; betlehemezés, gyerekkeresztút a templomban, vagy farsang az altemplomban.

# vasárnap 10.00, illetve minden hónap első vasárnapján 16.00
kiemelt alkalmak cserkészekkel: október 23. november 20. december  11.

 

Cserkészet


A 221. számú Anonymus Cserkészcsapat

Ismerd meg a természetet és a világot a cserkészek szemszögéből! Mélyülj el hitedben, nemzeti és vallási hagyományainkban! Köss életre szóló barátságokat és légy részese a kalandnak! A csapatot éppen száz éve, 1922-ben alapította néhány lelkes fiatal Budapesten. A csapat létszáma nem magas, így azonban nagyobb hangsúly helyeződhet a személyes kapcsolatokra és a családias légkör előnyeire. A csapatba jelenleg az 1–6. osztályos tanulókat várják a parancsnokok. 

# Őrsgyűlés péntekenként, 16.45–17.45


Karizmatikus közösségek


Taizéi Csoport

A belvárosi Katakombából 2014-ben költözött a Jézus Szíve Jezsuita Templomba Forrai Tamás SJ invitálására Budapest legrégebb óta működő taizéi lelkiségű csoportja. Imaóráikon közös éneklésen, szentírási olvasmányokon, litániákon és kereszthódolaton keresztül lehet bekapcsolódni az Egyház imájába. A taizéi énekeket kis kamaraegyüttes: gitár és egy-két fúvós hangszer kísérete teszi még szebbé. Különös hangsúlyt helyeznek a másokért való könyörgésre: a templom szentélyében imazsámolyokon vagy a padokban ülve, az Oltáriszentség irányába nézve, bárki személyesen is megfogalmazhatja kéréseit. A szombat esti bensőséges, meditatív jellegű vigília szentmiséket zenés ráhangolódás előzi meg.

# imaóra a hónap minden péntekén, 19.00–20.00 óra között (nyáron szünetel)
# vigília szentmise szombatonként 19.00 órakor

 

Laikus csoportok

 

Kaszap István Önkéntes Közösség

A Mária utcai rendház tetőterében 2016 óta hat, olykor hét fiatalember él, akik nem kollégisták vagy albérlők, hanem jezsuita lelkiségű közösségként formálódnak, és besegítenek a templom körüli feladatokban. A kísérletként indított első önkéntes év tapasztalatairól ide kattintva olvasható el a fiúk és lelkivezetőik beszámolója.

Joomla templates by a4joomla