Aktuális heti hirdetéseink ide kattintva olvashatók el!

Amikor megnyílik az ég

Tornya Erika RSCJ evangéliumi elmélkedése Urunk megkeresztelkedése ünnepéreAkkor Jézus eljött Galileából a Jordán mellé Jánoshoz, hogy az megkeresztelje őt. De János igyekezett visszatartani: ,,Nekem van szükségem arra, hogy megkeresztelkedjem általad, és te jössz hozzám?’’ Jézus azonban ezt válaszolta neki: ,,Hagyd ezt most, mert így illik teljesítenünk minden igazságot.’’ Akkor engedett neki. Miután Jézus megkeresztelkedett, mindjárt feljött a vízből, és íme, az ég megnyílt neki, és látta az Isten Lelkét, mint galambot leereszkedni és rászállni. És íme, egy hang hangzott az égből: ,,Ez az én szeretett fiam, akiben kedvem telik’’ [Iz 42,1]. ( Mt 3,13-17)Nagyívű képbe kerülünk a mai evangélium kapcsán. Miután Jézus megkeresztelkedett, az ég megnyílt, Isten Lelke rászállt, s az Atya hangja hangzott az égből. A Szentháromság – Atya-Fiú- Szentlélek nagy találkozása történt Krisztus megkeresztelkedése alkalmával! Megmutatta magát a földön a Szentháromság, egységbe kerülhettek. Elképzelhetjük, Isten jelenléte milyen erős és nyilvánvaló volt ott a Jordán partján!Talán van erről az isteni jelenlétről saját tapasztalatunk is, talán voltak már olyan pillanatok az életünkben, amikor úgy éreztük, az ég és a föld összeér. Isten jelen van, erőt ad, ragyog, egységben érezzük magunkat Vele és az egész teremtett világgal. Ezek a pillanatok általában váratlanul érkeznek, egy-egy szentségimádás vagy szentáldozás alkalmával, az ima csöndjében, gyónást követően, a természetben barangolva, de akár egy-egy találkozás, vagy örömteli ünnep során is. Az is lehet, hogy felemelő zenei élmény vagy egy művészeti alkotás szemlélése közben éreztük, hogy itt és most az ég és a föld összeér.

Ennek az ellentéte is erős érzelmi hatással van ránk: van, amikor úgy érezzük, megnyílik alattunk a föld. Amikor szégyenünkben legszívesebben elbujdosnánk, a föld alá süllyednénk minél gyorsabban. A lelki megmozdulásunk irányát jól kifejezi, hogy Istentől távol, „lefelé” igyekeznénk, a rejtekbe, ahol a lehúzó, gonosz erők munkálkodhatnak.

A mai nap talán alkalom arra, hogy visszaemlékezzünk saját keresztségükre, arra a napra, amikor megnyílt számukra az ég. Engedjük el a föld alá húzó aggodalmainkat, félelmeinket, bánjuk meg bűneinket, hogy könnyű szívvel vehessük észre a pillanatokat, amikor megnyílik az ég, s Isten nyilvánvalóan jelen van és működik bennünk és általunk!

Joomla templates by a4joomla