Házasságkötés

A házasság szentsége egy megkeresztelt férfi és nő egész életre szóló felbonthatatlan szeretetközössége. A jegyespár "Isten szent színe előtt" örök hűséget ígér egymásnak, és erre az elköteleződésre kérik Isten áldását. A vendégek ennek az egész életre szóló elköteleződésnek a tanúi.

Templomunkban egy hétvégén ezres nagyságrendben fordulnak meg fiatalok, ezért az itt tartott esküvők száma is igen magas. Éppen ezért javasoljuk, hogy legalább fél évvel az esküvő tervezett időpontja előtt jelentkezzenek a jegyespárok.

 

Jelentkezés a házasságkötésre:

 

Első lépésként egyeztessünk az eskető pappal, aki az időpontot a templomi naptárba bejegyezi. Javasoljuk a rövid, személyes találkozást a szentmisék után a sekrestyében, mely során a jegyesoktatásról is egyeztessünk. Miséző atyák nevei és az általuk végzett szertartások időpontjai az alábbi linken érhetőek el.

 

Szükséges dokumentumok:

 

  • Házasságkötési jelentkezési lap, melyet a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre szíveskedjenek elküldeni.

  • A vőlegény és a mennyasszony három hónapnál nem régebbi keresztlevele (a keresztlevél nem egyenlő a keresztelési emléklappal, hanem egy anyakönyvi kivonat, amit a keresztelés helye szerinti plébánia állít ki, kifejezetten a házasságkötésre való jelentkezés céljából). Ezt arról a plébániáról lehet kikérni, ahol keresztelték őket.

  • Ha a jegyesek egyike sem lakik templomunk plébániája területén, akkor az egyikük állandó lakcím helye szerinti plébániájáról kell “elbocsátó” levelet kérni, melyhez a házasulandók keresztlevelei szükségesek. Az elbocsátó levél az a dokumentum, amely lehetővé teszi, hogy a házasságkötés a lakcím szerinti plébániától eltérő templomban valósuljon meg.

  • Igazolás az elvégzett jegyeskurzusról


Ezekkel a dokumentumokkal a házasságkötés előtt 2 hónappal a Krisztus Király Plébánián kell jelentkezni, itt végezhető el a szükséges egyházi adminisztráció (igazolások, felmentések, stb.). Elérhetőségeik és nyitvatartásuk a honlapjukon: www.krisztuskiralyplebania.hu Az esküvő után az anyakönyvezést is a Plébánia végzi.

 

Ha az egyik fél katolikus, a másik nem (nem katolikus keresztény, más vallású, felekezeten kívüli):

 A nem-katolikus fél nyilatkozattal igazolja szabad állapotát (hogy nem él házasságban)

Ha az egyik fél nincs megkeresztelve:

• un."disparitas cultus" alóli felmentésre van szükség, melyet NEM a jezsuita templomigazgató, hanem templomunk területi plébánosa, azaz a szomszédos Krisztus Király templom plébánosa kér az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyétől.

Ha az egyik fél özvegy, vagy elvált:

• Ha az egyik fél özvegy, akkor szükség lesz az elhunyt házastárs halotti anyakönyvének másolatára.

• Ha az egyik fél  fél elvált, akkor a polgári házasságkötésének felbontásáról szóló okirat-másolatára lesz szükség.

• Ha az egyik félnek érvénytelenített házassága volt, akkor az egyházi bíróság ítéletének másolatát is magával kell hoznia.

 

Jegyeskurzus:

 

A katolikus esküvői szertartást jegyesoktatás előzi meg. A jegyespár más katolikus lelkészségen vagy plébánián is járhat jegyesoktatásra, erről azonban igazolás szükséges. A jegyesoktatás időpontjait a jelentkezőkkel időben közöljük. Az egyes találkozók nem csak a szentség tartalmáról és a szertartás menetéről szólnak, hanem szakemberek, illetve elkötelezett keresztény házasok osztják meg tapasztalataikat a házas élet örömeiről és kihívásairól. A találkozókon lehetőség van kérdezésre, beszélgetésre, közös gondolkodásra is. Egyéni felkészítés esetén a jegyespárnak az esküvői szertartást vállaló pappal kell egyeztetnie az oktatás módjáról és folyamatáról.
Közösségünk minden évben két csoportos jegyeskurzust indít, egyet ősszel, egyet pedig tavasszal. Ezek időpontjait a kurzus indulása előtt 1,5 hónappal tesszük közzé. A 6 alkalmas jegyeskurzusra a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet jelentkezni.

 

Az esküvői tanúk:

Az esküvői szertartás érvényességének feltétele, hogy a házasság két tanú előtt kötessen meg. Esküvői tanú bármilyen felnőtt ember lehet. 

 

Praktikus részletek:

  • A templom díszítése ügyében mielőbb történjen egyeztetés, hogy hogy ezt a pár maga oldja meg, vagy a templom segítségét kéri. A díszítésről, a templomkert használatáról, élő közvetítés és agapé lehetőségekről irodavezetőnknél, Fejér Zitánál érdeklődhet a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

  • A zenei szolgálatot az ezzel megbízott kántorunk látja el. Minden más esetben egyéni egyeztetés szükséges.

  • Amennyiben nincs még a párnak fotósa, szívesen ajánljuk a templom közösségéhez tartozó Hegedüs Márton (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), Orbán Gellért (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy Pásztor Péter (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) megkeresését.

 

Anyagiak:

  • esketési szertartás stóladíja: 40.000 Ft

  • nászmisés esküvő stóladíja: 50.000 Ft

  • adminisztrációs díj: 6.000 Ft (a Krisztus Király Plébánián fizetendő – 1088 Budapest, Reviczky utca 9.) 

 

Ha a jegyespár ezt az összeget nem tudja vállalni, jelezze a szertartást végző papnak, aki egyeztet a templomigazgatóval.

Joomla templates by a4joomla