Keresztség

Keresztény életünk a keresztség felvételével kezdődik, így válunk az egyház tagjává. A keresztségben nevet és védőszentet kap a megkeresztelt, más szentségek csak a keresztség után vehetők fel.

 

Kisgyermekek esetén: 

  • Jelentkezés legalább 2 hónappal a keresztelés időpontja előtt.
  • Első lépésként egyeztessünk a keresztelést végző pappal, aki az időpontot a templomi naptárba bejegyezi. A keresztelés helyszíne a Jézus Szíve Jezsuita Templom vagy a Krisztus Király Kápolna lehet. Javasoljuk a rövid, személyes találkozást a szentmisék után a sekrestyében. Miséző atyák nevei és az általuk végzett szertartások időpontjai az alábbi linken érhetőek el
  • Második lépésként szükséges a keresztelési jelentkezési lap kitöltése, melyet a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre szíveskedjenek elküldeni.


A keresztelés feltétele:

A keresztelés feltétele, hogy a szülők ezt kérjék, és megígérjék, hogy gyermeküket a katolikus hit szerint igyekeznek nevelni.A keresztelésnek nincsen pénzben kifejezhető ára. A jezsuita templom biztosítja a keresztelésnél szükséges minden kelléket (fehér ingecskét, gyertyát és emléklapot is kap a baba), adományokat viszont elfogadunk a templomunk fenntartására.

 

Keresztszülő

A keresztszülő feladata, hogy a szülőknek segítségére legyen a gyermek katolikus nevelésében. Mivel a keresztszülő a gyermek számára az egyik legfontosabb példakép, az egyház elvárja, hogy olyan keresztszülőt válasszunk, akire a gyermek keresztény hitünk szempontjából is felnézhet. Természetesen csak megkeresztelt személy lehet keresztszülő, illetve aki már betöltötte legalább a 16-ik életévét.Azok a keresztszülő-jelöltek, akik nem katolikus vallásúak, vagy nem voltak elsőáldozók, esetleg nem részesültek még a bérmálás szentségében, vagy párkapcsolatban élnek, ám nem szentségi házasságban, a keresztelőnél a keresztség tanúi lehetnek, ám ehhez is szükséges, hogy a gyermek mellett álljon még egy másik személy, aki a katolikus hagyományok értelmében példás keresztszülőként értelmezhető.

 

6-14 éves gyermek esetén

A keresztelés előtt a gyermeknek legalább egy évig be kell kapcsolódnia valamely katolikus hittancsoport vagy közösség életébe.

 

Felnőtt korban

Lásd: katekumenátus


FIGYELEM! Keresztlevél kiadással és anyakönyvi ügyekkel kapcsolatban a szomszédos Krisztus Király plébánia az illetékes, elérhetőségeik és nyitva tartásuk a honlapjukon: www.krisztuskiralyplebania.hu

Joomla templates by a4joomla