Koncertek az orgonafelújítás javára a Jézus Szíve Jezsuita Templomban

A nyár elején kezdődött sorozat keretében július 23-án Gesztesi-Tóth László orgonaművész ad koncertet vasárnap délidőben.

A Jézus Szíve Jezsuita Templom július elején indította el Hangversenyek délidőben című komolyzenei koncertsorozatát, melynek keretében vasárnaponként a délelőtt 11.00 órai nagymisén, és közvetlenül a szertartást követő fél órában szólaltatnak meg remekműveket neves szólisták és kamaraegyüttesek. Július 9-én Horváth Márton Levente orgonaművész, július 16-án pedig Burik Gábor, a templom kántora adott hangversenyt.

 

 

Július 23-án, vasárnap délidőben Gesztesi-Tóth László orgonaművész lesz a Jézus Szíve Jezsuita Templom vendége, előadásában Buxtehude és J. S. Bach-művek szólalnak meg. Gesztesi-Tóth László 1970-ben született. Orgonatanulmányait Koloss István irányításával kezdte meg, majd Lehotka Gábor és Pálúr János növendékeként végezte el a Zeneakadémiát. Orgonaművész diplomáját kitüntetéssel szerezte meg 2001-ben, párhuzamosan a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Művészeti Karán karvezetés oklevelet szerzett. 2001-től a francia állam ösztöndíjával a francia romantikus orgonazene legelismertebb szakértőjeként számon tartott Louis Robilliard vezetésével, majd a párizsi Conservatoire-on Marie-Louise Langlais növendékeként folytatott posztgraduális tanulmányokat. Isten, Ember és Természet harmóniája a barokk orgonaépítészetben című doktori értekezését 2009-ben védte meg a Zeneakadémián. 2004-ben jelent meg első önálló CD-je, alapítója és művészeti vezetője a Canticum Canticorum énekegyüttesnek. Rendszeres magyarországi és európai koncerttevékenysége mellett a gödöllői Premontrei Gimnázium és Egyházzenei Szakközépiskola orgonatanára, valamint a budapesti Herminamezői Szentlélek templom és a Vajdahunyadvári Jáki kápolna orgonistája.

A három orgonakoncertet követően július utolsó vasárnapján a Budapesti Vonósok kvartettje, majd egy hét szünet után, augusztus 13-án Bednarik Anasztázia orgonaművésznő lesz hallható a sorozat keretében, s a folytatásban rézfúvós kvintett, a capella énekegyüttes és további hangszeres szólisták lesznek a Jézus Szíve Jezsuita Templom vendégei.

A sorozat minden koncertje ingyenes, de a koncerteket követően lehetőség nyílik a Jézus Szíve Jezsuita Templom komolyzenei életét, illetve az orgona esedékes teljes körű felújítását támogatni. A hangszerről a templom honlapján megtalálható ismertetésnél bővebb, és a rekonstrukció folyamatára is részletesen kitérő összefoglaló kiadványt 2017. őszére tervez megjelentetni a jezsuita templomigazgatóság, és a tervek szerint ekkor indul a nagyszabású adománygyűjtő kampány az orgona javára.

Joomla templates by a4joomla