Esketés

Legalább hat hónappal az esküvő tervezett időpontja előtt várjuk a jegyespárok jelentkezését. Az adatlap kitöltése mellett szükséges bejelentkezni a Krisztus Király Plébánián (Reviczky utca 9., a szomszédos Mikszáth Kálmán téren, ügyintézési időpont és elérhetőség a honlapjukon), mivel a további egyházi adminisztrációt, így az igazolások, felmentések kiadását ők intézik. A jezsuita templomigazgatósággal egyeztetendő a jegyesoktatás, illetve az esküvői szertartás, amelynek az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye által előírt költsége jelenleg 30.000 forint. A templom díszítése, a templomkert használata és agapé lehetőségek ügyében, illetve a szertartást kísérő zenei szolgálat kapcsán külön szükséges a részleteket megbeszélni. Amennyiben nincs még a párnak fotósa, szívesen ajánljuk figyelmükbe a templom ünnepeit dokumentáló fotográfusokat.

 

 

 

Az esküvő az élet egyik legemlékezetesebb eseménye, melynek legfényesebb pontja a templomi ceremónia. A jegyespár “Isten szent színe előtt” örök hűséget ígér egymásnak, és erre az elköteleződésre kérik Isten áldását. A vendégek ennek az egész életre szóló elköteleződésnek a tanúi.

A katolikus vallási hagyomány értelmében a keresztény házasság egyben szentség is: hiteles megélése által Isten hűséges jelenvalósága válik megélhetővé közöttünk.

Jelentkezés a házasságkötésre:

 • legalább hat hónappal az esküvő tervezett időpontja előtt

 • jelentkezési kérdőív kitöltése (alapvető személyes információk)

 • jelentkezés a Krisztus Király plébánián (a szomszédos Mikszáth Kálmán téren), ahová templomunk területileg tartozik. Mivel a jezsuita templom a Mária utcában nem plébánia, hanem templomigazgatóság, a szükséges egyházi adminisztrációt (igazolások, felmentések) a plébánia intézi.

 • amit a Mária utcai jezsuita lelkészséggel meg kell beszélni, az a jegyesoktatás, illetve az esküvői szertartás.  

Jegyesoktatás:

A katolikus esküvői szertartást jegyesoktatás előzi meg. A jegyespár más katolikus lelkészségen vagy plébánián is járhat jegyesoktatásra, erről azonban igazolás szükséges. A jegyesoktatás időpontjait a jelentkezőkkel időben közöljük. Az egyes találkozók nem csak a szentség tartalmáról és a szertartás menetéről szólnak, hanem szakemberek, illetve elkötelezett keresztény házasok osztják meg tapasztalataikat a házas élet örömeiről és kihívásairól. A találkozókon lehetőség van kérdezésre, beszélgetésre, közös gondolkodásra is. Egyéni felkészítés esetén a jegyespár az esküvői szertartást vállaló pappal kell egyeztessen az oktatás módjáról és folyamatáról. A jegyesoktatás minimum hét alkalmat jelent, legkevesebb öt hónapos időtávban.

Az esküvői tanúk:

A katolikus hagyományok szerint az esküvői tanúk küldetése, hogy az ifjú párral jóbarátságban járják együtt az élet útját, legyenek mellettük örömükben, bánatukban, erősítsék egymás hitét az életben, a családban, Istenben. Régen rendszerint az esküvői tanú (koma) volt az első gyermekek keresztapja, keresztanyja. Az esküvői tanú a katolikus hagyományok szerint maga is katolikus, de lehet más felekezetű, esetleg felekezeten kívüli is, aki azonban emberségében példás, éppen ezért támasz lehet az ifjú pár számára.

A jelentkezési lap kitöltéséhez az alábbi adatok és dokumentumok szükségesek:

 • Személyes adatok (név, születés hely, idő, vallás, keresztelés helye, ideje, szülők neve, vallása, lakcím, telefon)

 • Tanúk adatai (név, születési név, vallás, lakcím). Az esküvői tanú normális esetben katolikus, legalábbis keresztény.  

Két katolikus fél esetén:

 • A vőlegény és a mennyasszony három hónapnál nem régebbi keresztlevele - ezt arról a plébániáról lehet kikérni, ahol keresztelték őket.

 • Ha a jegyesek egyike sem lakik templomunk plébániája területén, akkor a menyasszony lakhely szerinti plébániájáról kell “elbocsátó” levelet kérni (a két keresztlevél már szükséges hozzá).

Ha az egyik fél katolikus, a másik nem (nem katolikus keresztény, más vallású, felekezeten kívüli):

 • A katolikus fél három hónapnál nem régebbi keresztlevele - ezt arról a plébániáról kell kérni, ahol keresztelték őt,

 • Ha a katolikus fél nem lakik a plébániánk területén, akkor a lakhely szerinti plébániáról kell “elbocsátó levelet” kérni.

 • A nem-katolikus fél nyilatkozattal igazolja szabad állapotát, t.i. hogy nem házas.

 • Ha a másik fél özvegy, akkor szükség lesz az elhunyt házastárs halotti anyakönyvének másolatára.

 • Ha a másik fél elvált, akkor a polgári házasságkötésének felbontásáról szóló okirat-másolatára lesz szükség.

 • Ha a másik félnek érvénytelenített házassága volt, akkor az egyházi bíróság ítéletének másolatát is magával kell hoznia.

 Ha az egyik fél nincs megkeresztelve:

 • un."disparitas cultus" alóli felmentésre van szükség, melyet NEM a jezsuita templomigazgató, hanem templomunk területi plébánosa, azaz a szomszédos Krisztus Király templom plébánosa kér a Budapest-Esztergomi Főegyházmegyétől.

Praktikus részletek:

A templom díszítése ügyében Fejér Zita munkatársunkkal szükséges egyeztetni: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A szertartást kísérő zenei szolgálat kapcsán a templom kántorai illetékesek, velük az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet kapcsolatba lépni.

Amennyiben nincs még a párnak fotósa, szívesen ajánljuk a templom közösségéhez tartozó Orbán Gellért megkeresését.

A szertartásnak az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye által előírt költsége van, amit stóladíjnak nevezünk, ami jelenleg 30.000 forint. Ha a jegyespár ezt az összeget nem tudja vállalni, jellezze a szertartást végző papnak, aki egyeztet a templomigazgatóval.

 

A házasságkötéshez szükséges tájékoztató és adatlap ide kattintva tölthető le.

 

Joomla templates by a4joomla