Terem-keringő a Mária utcai rendházban

A második félévre új otthont kaptak a Jézus Szíve templom hittanosai és kisközösségei. A kertre néző, korábban meditációs imateremként használt helyiségből az Őrtüzek Imádság Háza a Vid József-imaszobába költözött, az eddig hittanteremként használt alagsori terem pedig Bellovics Gábor SJ irodájaként és kóruspróba-helyszíneként született újjá. A funkcióváltással párhuzamosan szintén átrendezett Úti Boldogasszony oratórium pedig ezentúl nemcsak imaterem és keresztelőkápolna, hanem otthonos beszélgetőszoba formájában is a Mária utcai rendház lakói és rendszeres látogatói rendelkezésére áll.

A Mária utcai Jézus Szíve rendház egykor a magyarországi jezsuiták központja volt, immár harmadik éve azonban kizárólag kisközösségi (ima)termeknek, rendi irodáknak és vendégszobáknak ad otthont. A templom lelkipásztori csoportjához 2017 októberi felszentelésével csatlakozott Bellovics Gábor SJ, akinek kisegítő lelkészként a szentségek kiszolgáltatása és az egyházzene fellendítése a fő feladata. Mivel a lelki beszélgetésekhez, és a barátaiból alakított új kamarakórus próbáihoz nem találtunk számára alkalmas helyiséget, Horváth Árpád SJ templomigazgatóval és a templom munkatársaival hosszas mérlegelést követően úgy döntöttünk, a probléma megoldásával egyszersmind átszervezzük a teremfoglalás rendjét.
A rendház földszinti folyosóján (két rendi iroda mellett) két tágas helyiség kapott új funkciót. A korábban kápolnának berendezett Úti Boldogasszony oratórium beugrójában újra áll a Feszty Masa-festmény alatt a kisoltár, a külső rész pedig két szép szőnyeg és egy kisebb, illetve egy nagyobb körasztal segítségével beszélgetőszobává, illetve egyházi méltóságok fogadására is alkalmas elengás szalonná változott. Ülőalkalmatosságként a nagy ünnepek során a szentélyben használt bordó kárpitozott székek szolgálnak. A terem könnyen átrendezhető, így továbbra is alkalmas keresztelők megtartására (a puha szőnyegnek a kisgyermekesek örülhetnek), illetve kiscsoportos imákhoz. A folyosó végi teremben, ahol az elmúlt években többségében az Őrtüzek Imádság Háza tartotta karizmatikus hangvételű dicsőítő alkalmait, felszedtük a padlószőnyeget, és a hittanosok leltek új, kertre néző, világos otthonra. Nagy könnyebbség, hogy a teremnek saját mosdója van, és nem kell az altemplomba vezető meredek lépcsőt megmászni sem a legkisebbeknek, sem kísérőiknek, akik között nehezebben mozgó nagymamák, és pocakos kismamák is akadnak. Mivel a hittanórák egy héten csak egy délutánt foglalnak le, a hét többi napján ebben a teremben tarthatják kötetlen alkalmaikat azok a közösségek, akik nem bánják, ha nem a szentély közvetlen szomszédságában találkoznak, vagy szívesen készítenek maguknak egy teát. A jövőben „Közösségek Terme” névre hallgató helyiség terveink szerint előbb-utóbb tisztasági festést, új padlóburkolatot és speciális bútorokat kap – ezekre most, az év elején sem forrás, sem idő nem maradt.

Alaposabban megújult két alagsori helyiség: a csaknem egy éve „lakatlan” Vid-imaszoba tisztasági festést és új szőnyeget, az eddig a hittanosok által használt, templomkert felőli terem pedig új padlóburkolatot is kapott. Az Imádság Háza a költözéssel háborítatlan bázist tudhat magáénak, ahol reményeink szerint semmi nem bolygatja meg a különleges berendezést és házirendet. A tágas régi hittanteremben pedig használaton kívüli, illetve a Párbeszéd Házában leselejtezett bútorok segítségével olyan többfunkciós teret alakítottunk ki Bellovics Gábor SJ számára, amely lelki beszélgetésekre, íróasztal melletti munkára, kottatárolásra, és kamarakórus-próbákra is alkalmas. Mindkét helyiség állandó lakói közé tartoznak különféle hangszerek, melyek – az alagsorban közvetlen szomszéd híján – nyugodtan szólhatnak akár teljes hangerővel is. E két terembe a közeljövőben beépített bútorokat, illetve automatikus szellőztetőberendezést szeretnénk beszereltetni.

Bízunk benne, hogy az új teremrend a Mária utcai épületrész néhány éven belül esedékes átfogó felújításáig a rendház rendszeres és alkalmi vendégei számára egyaránt megelégedésre fog szolgálni.

Joomla templates by a4joomla