"…dicsérjétek őt húroknak zengésével és orgonákkal…"

Október 21-én megjelent a Jézus Szíve Jezsuita Templom idei második kiadványa, melynek középpontjában a zene áll. A 24+4 oldalas füzet belső melléklete az induló orgonafelújítási projektet mutatja be, előtte és utána pedig lelkiség és zene kapcsolatát megvilágító írásokat olvashatunk.

A zsoltáros szavait mottójául választó, 2017. őszi-téli kiadványunk szerkezete keretes, fő témája az orgonafelújítás. A hangszer történetet és állapotát dióhéjban bemutató írásokat követően a felújítás műszaki lehetőségeit és a művészi elképzeléseket veszi sorba. Az orgonát érintő beavatkozások mellett tervben van egy sor kapcsolódó fejlesztés és hasznosítási terv is. Ezekre tekintettel készült el egy ideális ütemterv, illetve költségvetés. Hatalmas fába vágjuk fejszénket: barátaink jelentős támogatása, és központi költségvetési források nélkül aligha vihető sikerre a vállalkozás. Ennek érdekében készülünk interaktív hangszerbemutatóval, jótékonysági gálakoncerttel, különleges orgona-persellyel, orgonabállal, és síp-örökbefogadási akcióval, melynek keretében a lehetséges féltucatnyi támogatási lehetőség bármelyikével élő, és nevüket vállaló adományozónak egy-egy, a hangszerből származó síppal fejezzük ki hálánkat. A projektet november 22-én ismertetjük a jótékonysági gálakoncert keretében, erre, és a többi az orgona javára rendezendő eseményünkre hívünk és várunk mindenkit szeretettel (részletek a hátsó borítón, illetve honlapunkon, az orgonafelújítási projektnek szentelt új menüpontban).Valamiképpen csaknem minden további cikk is a zenéhez kapcsolódik. A kiadvány fókuszában a megjelenés napján pappá szentel Bellovics Gábor áll, aki nemrég fejezte be egyházzenei tanulmányait, sőt, orgonánkon is játszott már. Beszámolunk a nyáron indított délideji hangversenysorozatról, és a szezon egyik legkülönlegesebb eseményéről, a paraguayi Sonidos de la Tierra zenei együttes fellépéséről. Interjút közlünk Nemeshegyi Péter SJ atyával, aki ezúttal nemcsak Mozartról, hanem a jezsuita zenei nevelésről, és a japáni egyházzenéről is mesélt. Az orgona mellett szóhoz jut a füzetben a manapság oly népszerű taizéi zene képviseletében Kertész Annamária és Bálint Zsolt, a „Katakomba” néven is ismert műhely vezetői. Végül a templom munkatársait, és az őszi aktualitásokat sorra véve, beszélgetés olvaható Svajcsikné Pál Bernadette-tel, hittanárnőnkkel, és beszámolunk az Úti Boldogasszony Urnatemető Mindenszentekre időzített újdonságairól is.

A kiadvány elvehető a templom bejáratánál, a persely mellett található állványról, illetve elektronikus formában letölthető a fenti képre, vagy erre a linkre kattintva. Hálásan köszönjük, ha a következő szám megjelentetését a kiadvány önköltségi árával, mintegy 200 Ft-tal támogatják olvasóink.

Joomla templates by a4joomla