Ökumenikus imádság a roma holokauszt évfordulóján a Jézus Szíve Jezsuita Templomban

Az augusztus 3-án, csütörtökön este 19.30-kor kezdődő megemlékezést a Sant’Egidio közösség szervezi, az imádságot vezeti és szentbeszédet mond Orosz Atanáz miskolci görög katolikus püspök.

„Találjanak bennetek a cigányok olyan testvérekre, akik azzal a szeretettel szeretik őket, amellyel Krisztus szerette a leginkább kitaszítottakat" – Ferenc pápa buzdít ezekkel a szavakkal roma testvéreink iránti megkülönböztetett figyelemre. A cigánypasztorációt kiemelt missziójuknak tekintő magyarországi jezsuiták évek óta adnak otthont a Jézus Szíve Templomban a Sant’Egidio közösség által szervezett ökumenikus imádságnak, amelyet hagyományosan a roma holokauszt, azaz a pharrajimos és a kislétai gyilkosság évfordulójára hirdetnek meg. 1944-ben az augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszakán gyilkolták meg az auschwitz-birkenaui haláltáborban addig életben maradt több mint háromezer romát és szintit, és 2009-ben ugyanezen az éjjelen lőtték agyon álmában Balogh Máriát kislétai házában, és sebesítették meg súlyosan tizenhárom éves lányát. Mint emlékezhetünk, a bűncselekmény egy hat életet kioltó és tucatnyi sérültet követelő gyilkosságsorozat utolsó epizódja volt. Az érintettek részvételével rendezett ökumenikus megemlékezés jelentőségét mutatja, hogy az elmúlt években Székely János püspök és Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter is részt vett.


A 2017-ben augusztus 3-án 19.30 órai kezdettel rendezendő imádságot ezúttal Orosz Atanáz miskolci görög katolikus püspök vezeti majd, tanúságot tesz Fahidi Éva holokauszt-túlélő. Az imaórán rész vesz és könyörgéssel szolgál Fabiny Tamás evangélikus püspök, Radnóti Zoltán rabbi, Michels Antal plébános, cigánypasztorációs referens, valamint a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya képviseletében Sajgó Szabolcs SJ.

A Magyar Kurír fotóját Lambert Attila készítette a 2015-ös imaóra alkalmával.

 

Joomla templates by a4joomla