40 éve a templom szolgálatában Rónaszéki Tamás

A Jézus Szíve Jezsuita Templom Musica Sacra kórusának karnagya, Rónaszéki Tamás hegedűművész-tanár kerek negyven esztendeje, 1977. május 6-án csatlakozott az együtteshez.

Rónaszéki Tamás 1961-ben született Kiskőrösön, nyolcgyermekes család ötödik gyermekeként. 1985-ben diplomázott a Zeneakadémia hegedűművész-tanár szakán. Ötödéves korától 1989-ig Kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, 1989-tól a budapesti Bartók Konzervatórium hegedűtanára, növendékei az országos versenyeken rendre a legjobbak között teljesítenek.Tagja volt a Budapesti Fesztiválzenekarnak, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának, és 1983 óta a Budapesti Vonósok alapembere. A kamarazenekarral bejárta a világot, számtalan felvételt készített, és Bartók-Pásztory díjat kapott. Művésztársaival rendszeresen ad koncertet kamara (trió, vonósnégyes) formációban, 2003-tól pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusaként a legmagasabb szinten oktatja is a kamarazenét.

Kerek negyven esztendeje, egészen pontosan 1977. május 6. óta tagja Rónaszéki Tamás a Jézus Szíve Jezsuita Templom Kalmár Ödön atya házfőnöksége alatt, a hetvenes évek elején alakult Musica Sacra kórusának – Tamás ekkor mindössze 16 éves volt! A kórus vezetését 11 évvel később, 1988-ban vette át ifj. Sapszon Ferenctől, és páratlanul eredményesen vezette tovább az együttest azon az úton, amelyen elődei elindították. Munkája eredménye tucatnyi lemezfelvétel, nívódíj, számos sikeres külföldi turné, illetve minden elsővasárnap esti és ünnepi templomi közreműködésük.

Csalhatatlan zenei ízlése, reperotár-ismerete, a kórusvezetéshez nélkülözhetetlen pedagógiai és szervezőkészsége, biztos keze és szilárd hite és hűsége nemcsak a kóruskarnagyok, de túlzás nélkül az egész magyar egyházzenei világban páratlan – hálásak lehetünk Istennek, hogy a Jézus Szíve Jezsuita Templomba vezette Rónaszéki Tamást négy évtizeddel ezelőtt. A karnagy urat a 2017. május 7-i esti hatos szentmisén – melyet a negyven éves szolgálatért hálából mutatott be Horváth Árpád SJ templomigazgató – köszöntötte a templom közössége.

 

Joomla templates by a4joomla