A JÉZUS SZÍVE JEZSUITA TEMPLOM MEGÚJULT ORGONÁJA

 

Megújult orgonánk 2020 januárjában (fotó: Hegedüs Márton) - kattintásra nagy méretben nyílik meg!


A Jézus Szíve Jezsuita Templom első orgonája 1894-ben készült el az aradi Dangl-műhely munkájaként, ám mára templom 1909-es felszentelésre átépíttették, s ebben a formájában a temesvári Wegenstein-gyár egyik mesterműve lett. Az orgonát 1954 és 2013 között további hat alkalommal alakították át, szinte minden részegységét lecserélték, regisztereinek hangzását megváltoztatták. A számtalan, egyre kevésbé alapos és igényes átalakítás eredményeként a hangszer – az 1884 óta szinte változatlan formában megőrzött művészi fa orgonaházat leszámítva – végletesen leromlott, koncert- és liturgikus használatra méltatlanná vált.

A hangszer felújításának előkészítése 2017-ben kezdődött el. Hajdók Judit orgonaművész-szakértő kutatásai alapján arra jutottunk, hogy a felújítás tervezése során az 1909-es hangszerből kell kiindulni. A rendi vezetés kívánságának megfelelően azonban nem műemlék-rekonstrukciót tűztünk ki célul, hanem – okulva a korábbi átalakítások tapasztalataiból – azt, hogy kívülről az eredeti állapotot idéző, belsejében a legmodernebb technikát rejtő, és a templom adottságaihoz mérten a legsokoldalúbb, stílushű módon három manuálosra kibővített hangszer szülessen. 2017 novemberében jótékonysági gálakoncerttel indítottuk útjára adománygyűjtő kampányunkat, majd 2018 februárjában nagyszabású bált rendeztünk, s minden támogatónknak azt ígértük, hogy örökbe fogadhat egyet az orgona elbontandó sípjai közül. Végül jóval több mint ötmillió forint gyűlt össze barátainktól az előkészítő munkák megkezdésére (Forrai Tamás korábbi tartományfőnök ugyanekkora összeggel alapozta meg a projektet), sikeresen pályáztunk Józsefváros önkormányzatánál és a Nemzeti Kulturális Alapnál. Ekkorra az is kiderült, hogy a jezsuiták fejlesztési céljaira biztosított kormányzati támogatásnak köszönhetően a költségvetés nagyobbik részére is megvan fedezet.

A kivitelezésre 2018 novemberében tudtunk szerződést kötni az AerisOrgona Kft.-vel, s ekkor csatlakozott a projekthez miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium öregdiákja, Szabó Balázs orgonaművész-szakértő. Az ő közreműködésével mértük fel az egykorú, de közel érintetlen állapotban (a mai Románia, illetve Szerbia területén) fennmaradt Wegenstein-orgonákat, véglegesítettük a hangszíneket, illetve zártuk le a nyitott műszaki és művészi kérdéseket, hogy minden a Wegenstein-gyár stílusában és szellemében, eredeti minták alapján készülhessen el (az eredeti két billentyűsoros játszóasztal fotói a templom egykori kántor-karnagya, Deák-Bárdos György családi hagyatékából került elő).

Mivel a munkálatok az orgonaépítő cég veresegyházi műhelyében zajlottak, a templomból el kellett szállítani a hangszert – értelemszerűen szétszerelt állapotban. Az egy hétig tartó bontás ideje 2019 januárjában jött el, de még előtte orgonabúcsúztató éj-szakát rendeztünk szaxofonszóval, filmvetítéssel és jazz-koncerttel. Az AerisOrgona Kft. csapata Faragó Attila vezetésével párhuzamosan, gőzerővel dolgozott a játszóasztalokon (készíttettünk egy másodikat a szentélybe is, hogy a kántorok, illetve orgonisták ne csak a karzat messzeségéből lehessenek jelen a szertartásokon és koncerteken), a műemlék orgonaház restaurálásán, a megmaradó és az új sípanyagon, a szükséges ezernyi fa és fém alkatrészen, illetve a teljesen digitális vezérlésen.

A megújult, kibővült hangszer összeépítése a templomban 2019. novemberében kezdődött meg. Az orgona a karácsonyi éjféli mise előtt szólalt meg először nyilvánosan, s azóta folyamatos liturgikus használatban van. A hangolás és az intonáció (a hangszínek és arányok finombeállítása), illetve a digitális vezérlés véglegesítése ugyanakkor azóta is folytatódik, s a hangszer teljes egészében a 2020. november 27-én, a templom, illetve az orgona felszentelésének 111. évfordulójára készül el.

Joomla templates by a4joomla