Halottainkról megemlékező szentmise szeptember 29-én az altemplomban

A hónap utolsó péntekén az esti szentmisét immár hagyományosan az Úti Boldogasszony Urnatemetőben tartjuk. A csendes megemlékező imádságra várjuk azokat is, akiknek távoli temetőkben nyugszanak szeretett halottaik.

Első alkalommal idén májusban, „Madonna della Strada” ünnepe alkalmából mutatott be misét P. Horváth Árpád SJ templomigazgató a kolumbáriumban. Mint szentbeszédében rámutatott, különösen méltó összekapcsolnunk Úti Boldogasszony nevével az urnatemetőt, melynek a lejárata a Feszty Masa által megfestett magyar Mária-ikon mellett nyílik, hiszen a Szűzanya nemcsak az úton lévőket, hanem a földi útjuk végére érőket is oltalmazza. A hagyományteremtő szándékkal megtartott szentmise az eucharisztiát a föld alatti katakombákban, elhunyt szeretteik maradványai mellett ünneplő őskeresztények lelkiségét idézte, s bensőséges hangulatával minden jelenlévőt magával ragadott.
 


Bár az urnatemető már 2009-ben megnyílt, talán nem minden barátunk tudja, hogy a tágas, mégis emberi léptékű, és igényes belsőépítészeti megoldásainak köszönhetően egy román kori altemplommal vetekedő szépségű altempomban nyugszanak a magyarországi rendtartomány utolsó évtizedének nagy halottai is. A jezsuita urnatemetőben ugyanakkor bárki – felekezeti hovatartozás nélkül – válthat akár három urna befogadására alkalmas fülkét a szokottál hosszabb, 25+25 éves időtartamra. Különösen ajánljuk a lehetőséget azok figyelmébe, akik – a Hittani Kongregáció tavaly kiadott „Hogy feltámadjunk Krisztussal” kezdetű  útmutatásában kerülendőnek minősített módon – otthonukban őrzik elhunyt szeretteik hamvait, és úgy döntenek, hogy azokat a továbbiakban megszentelt helyen kívánják elhelyezni.

S hogy a pesti belvárosban ügyes-bajos útjukat járók számára minden nap megteremtsük az eltávozottakra emlékezés méltó körülményeit, a Jezsuita Könyvesboltból, illetve a porta-irodáról elkérhető kulccsal minden nap látogatható urnatemetőt október 27. - november 5. között a szentmisékhez kapcsolódóan folyamatosan nyitva tartjuk, s november folyamán újra kedvezményes urnahely-váltási lehetőséget kínálunk.

Joomla templates by a4joomla