Aktuális heti hirdetéseink ide kattintva olvashatók el!

 

Ha valaki szeret engem, megtartja szavamat

Tornya Erika RSCJ evangéliumi elmélkedése Húsvét 6. vasárnapjára

 

Jézus azt felelte neki: ,,Ha valaki szeret engem, megtartja szavamat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk, és lakóhelyet veszünk nála. Aki nem szeret engem, nem tartja meg szavaimat. A szó pedig, amelyet hallottatok, nem az enyém, hanem az Atyáé, aki küldött engem. Ezeket mondtam nektek, amíg veletek voltam. A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek. Békét hagyok rátok, az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék szívetek és ne féljen. Hallottátok, hogy azt mondtam nektek: Elmegyek, és visszajövök hozzátok. Ha szeretnétek engem, örülnétek annak, hogy az Atyához megyek, mert az Atya nagyobb nálam. Megmondtam nektek már most, mielőtt megtörténne, hogy amikor bekövetkezik, higgyetek. Jn 14,23-29.)

 

Aki a neten szörföl, gyakran találkozik önismereti tesztekkel vagy kalkulátorokkal, melyek azt ígérik, hogy a segítségükkel mindenféle belső tulajdonságot meg lehet tudni magunkról. Mivel hajt bennünket a kíváncsiság, ráklikkelünk, s már válogatjuk a nekünk tetsző színeket, képeket vagy válaszolgatunk a különféle kérdésekre. Ezek után kapunk magunkról egy jellemzést, – ami igaz vagy nem.

Ha jobban megnézzük, a mai evangélium egy ilyen önismereti teszttel indít: „aki szeret engem, megtartja szavamat, aki nem szeret engem, nem tartja meg szavaimat.”. Egyszerű, egyenes kérdés ez. Nekem mit ad ki eredményül? Hogyan élek? Megtartom-e Jézus szavait?

Ha a kis „önismereti teszt” eredménye elbizonytalanító, Jézus megoldást is ajánl. A vigasztaló Szentlelket, aki megtanít arra, hogyan kell megtartani Isten szavait. A belső béke az, ami mutatja, hogy Isten szeretetében élek-e. Akinek egyenesek az útjai, tiszták a szándékai, jóakarattal folyamatosan ráhagyatkozik a Lélekre, annak a szíve is békében van. Minél békésebb és nyugodtabb valaki, annál inkább visszatükröződik életében Isten, kegyelme annál jobban működik rajta keresztül.

Joomla templates by a4joomla