Jótékonysági gálahangversenyt rendezett a Jézus Szíve Jezsuita Templom

Az orgonafelújítás javára meghirdetett november 22-i koncerten jezsuita kötődésű muzsikusok vállalták a fellépést, köztül olyan kiválóságok, mint Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész és Szabó Balázs Junior Prima-díjas orgonaművész.

A templom többször átépített Wegenstein-orgonáját a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium egykori diákja, Szabó Balázs orgonaművész-szakértő szólaltatta meg. A hangvesenyen fellépett a miskolci iskola Fényi Kamarakórusa Herpainé Velkey Klára vezényletével, továbbá a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium énekművész növendékei közül Sárközi Xénia (szoprán) és Farkas András (tenor). Hozzájuk csatlakozott zeneakadémiai muzsikustársaik közül a jezsuita templom közösségéhez tartozó Vámosi Katalin (szoprán) és Alszászy Gábor (orgona). A koncert egyik fénypontja minden kétséget kizáróan Kokas Katalin hegedűművész és gyermekei, Kelemen Hanna és Gáspár fellépése volt, hiszen első alkalommal játszott a templomban a művészcsalád, akiknek budapesti otthona a jezsuita rendházzal áttellenben található. A gálakoncert házigazdája Bősze Ádám, a Bartók Rádió műsorvezetője volt. A hangverseny keretében Vízi Elemér SJ jezsuita tartományfőnök köszöntötte a szép számú közönséget, a tervezett orgonafelújítás részleteit Horváth Árpád SJ templomigazgató és Végh Dániel projektmenedzser ismertették.

„Az orgonák gyakran a legértékesebb ékei egy templomépületnek. Eleink ezeket is a Jóisten dicsőítésére szánták. E hangszereknek már a gondos karbantartása is roppant nagy kihívás. A mi templomocskánknak is van egy eléggé méretes orgonája. Állapotát nézve mára az összeomlás határáig jutott. Valamit kezdenünk kell vele, mert így méltatlan az Istenhez fűződő kapcsolatunkhoz, műemlék templomunk pezsgő lelkiségi és kulturális életéhez. Szeretnénk, ha az orgona teljesen megújulhatna, hogy újra Isten nagyobb dicsőségére szóljanak a sípok” – mondta el Horváth Árpád SJ templomigazgató.

A képekre kattintva galéria nyílik!

A Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonája az elmúlt kicsit több, mint 120 esztendőben jelentős bővítésen és változtatásokon esett át. A legelső, kétmanuálos hangszert 1894-ben az aradi Dangl cég állította fel, még a templom építése idején. A művészi kivitelű tölgyfa orgonaház azóta is a templom egyik ékessége, a hangszer technikája és hangzása viszont bőven hagyott maga után kívánnivalókat. A templom 1909-es felszentelésének alkalmából nyílt lehetőség az orgona átépítésére is: a századfordulós Magyarország jelentős orgonagyárainak egyike, az aradi Wegenstein és Fia cég az eredeti sípanyag felhasználásával 23 regiszteresre bővítette az orgonát, új játszóasztallal, elektromos fújtatómotorral és új pneumatikával látta el. Ez a jellegzetesen késő-romantikus, hangszínekben gazdag hangszer a Wegenstein-cég egyik mesterműve lett. Az orgona a II. világháború után három nagy átalakításon esett át. Szekrényét hátrébb tolták, elektropneumatikus rendszerűre építették át, a játékasztalát többször lecserélték és áthelyezték. Mai, három manuálos, 36 regiszteres alakját az 1980-as évekre nyerte el, ekkor épült az orgonaházból és az orgona eredeti hangzásvilágából egyaránt kilógó sípmű a rózsaablak elé.

A számtalan, egyre kevésbé alapos és igényes átalakítás eredményeként a Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonája annyira leromlott állapotban van, hogy szinte minden eleméhez hozzá kell nyúlni. Sípanyaga és szélrendszere toldozott-foldozott, elektronikája elöregedett, többször módosított hangzásképe már nem tükröz művészi koncepciót. Ormótlan játszóasztala sok helyet foglal el a karzaton, regiszterei a liturgikus használat és a koncertek során egyaránt kompromisszumokra kényszerítik az orgonistákat, intonációja bizonytalan, s bármikor előfordulhat váratlan hiba: az elnémuló sípok és beragadó regiszterek állandó feladatot adnak.

„Szeretnénk orgonánkat úgy megújítani, hogy legyen alkalmas bensőséges hangulatú szertartások halk kísérésére, és hogy a legjobb orgonákhoz szokott művészek is szívesen fogadják el meghívásunkat. A páratlan iparművészeti értéket képviselő míves orgonaszekrényt szeretnénk restaurálni, a rózsaablakot eltakaró utólagos sípművet viszont elbontanánk, és helyette az orgona fénykorát idéző stílusban bővítenénk a hangszert. A felújítás során nemcsak az elavult alkatrészeket kívánjuk újra cserélni: építtetnénk az 1909-es állapotot idéző második játszóasztalt is, melyet lent, a szentély előterében helyeznénk el, hogy az orgonista ne egy elérhetetlen, megközelíthetetlen és láthatatlan valaki, hanem a közösség tagja legyen, aki a liturgiában szervesen részt vesz és kommunikál a hívekkel – ezt a remélt állapotot szerettük volna megidézni a jótékonysági koncerten a Párbeszéd Házából ideiglenesen áthozott Vox Organi-típusú virtuális orgona segítségével” tette hozzá Végh Dániel projektmenedzser.

Az eseményen részt vett dr. Sára Botond alpolgármester is, aki a koncertet követően a Józsefváros Önkormányzat támogatásáról biztosította a szervezőket.A hangveseny keretében volt először látható az orgonafelújítás alkalmából Kicska Miklós díszletműhelyében, eredeti fa- és sípanyag felhasználásával készült különleges adománygyűjtő persely. A felújítás javára indított a templom egy online adománygyűjtő kampányt is az adjukossze.hu portálon, ahol bankkártyával és akár anonim módon is lehetséges támogatni a nemes célt. A további támogatási lehetőségekről, és a projektről a templom honlapján, a jezusszive.jezsuita.hu/orgonafelujitas oldalon lehet minden részletet megtalálni, és már most érdemes feljegyezni, hogy az orgonafelújítás javára nagyszabású bál kerül megrendezésre 2018. február 10-én a Párbeszéd Házában!

Joomla templates by a4joomla