Úti Boldogasszony oltalmában a Jézus Szíve Jezsuita Templom urnatemetője

A „Madonna della Strada” májusi emléknapja alkalmából, hagyományteremtő szándékkal az altemplomban mutatott be szentmisét 2017. május 22-én Horváth Árpád SJ templomigazgató.

Az urnatemetőben tartott szentmisével az eucharisztiát a föld alatti katakombákban, elhunyt szeretteik maradványai mellett ünneplő őskeresztények hagyományait eleveníti fel a Jézus Szíve Jezsuita Templom, mutatott rá Horváth Árpád SJ ünnepi prédikációjában. Különösen szép, tette hozzá, hogy a Mária utcai templom tornyrésze alatt 2009-ben kialakított urnatemető lejárata az Úti Boldogasszony Feszty Masa által megfestett kegyképe mellett nyílik, hiszen a Mária-ikon nemcsak az úton lévőket emlékezteti az örökkévalóságra, hanem a jezsuita templomokban Úti Boldogasszonyként tisztelt Szűzanya a földi útjuk végére érőket is oltalmazza. (Az eredeti római ikon, a május végi ünnep, és a Jézus Szíve templom kegyképének története ide kattintva olvasható el részletesen.) A halottainkért végzett engesztelő szertartással befejezett ünnepi szentmisén Úti Boldogasszony oltalmába ajánlotta a templom urnatemetőjét Horváth Árpád SJ, és bejelentette, hogy a jövőben rendszeresen lesz liturgia az altemplomban.

 

A Jézus Szíve Jezsuita Templom immár Úti Boldogasszony nevét viselő urnatemetője nemcsak kolumbárium, hanem szakrális tér. A tágas, mégis emberi léptékű altemplom igényes belsőépítészeti megoldásai a pesti belváros sűrűjében is méltó körülményeket biztosítanak, ahol az utcáról betérők elcsendesedhetnek és megbékélhetnek. A Jézus Szíve Jezsuita Templom Úti Boldogasszony Urnatemetőjében júniustól minden hónap utolsó péntekén szentmisét mondunk 18.00 (nyári időszakban 19.00) órai kezdettel, hogy rendszeres kegyeleti alkalmat biztosítsunk azok számára is, akiknek távoli temetőkben nyugszanak szeretett halottaik.

A Jézus Szíve Jezsuita Templom Úti Boldogasszony Urnatemetőjével kapcsolatos további információk ezt a linket követve találhatók meg.

Joomla templates by a4joomla