01.jpg02-ok.jpg03.jpg04.jpg05-ok.jpg06.jpg07.jpg08-ok.JPG

 

Vendégeinket este hat órától fogadtuk egy pohár pezsgővel. Horváth Árpád atya igyekezett minden érkezővel pár szót szólni, majd házi- és ötletgazdaként röviden köszöntötte a meghívásunkat elfogadó, illetve az estélyre jegyet váltó mintegy 150 barátunkat. Az első műsorblokkot jezsuita tehetségmustra névvel hirdettük meg, a Horánszky utcai Díszteremben (az egykori kápolnában) a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium és a Gyökerek Tábor személyesen, a Szentjánosbogarak egy videó segítségével mutatkoztak be, majd Bellovics Gábor SJ improvizált a Párbeszéd Háza digitális orgonáján. A mustra végén az estélyen résztvevő tucatnyi gyerek vonult be jelmezben, egy-egy orgonasípot fújva – az Árpád atya számára is meglepetésként titkolt műsorszám meglehetős derültséget keltett. A jó hangulat kiváló alap volt egy rendhagyó csoportkép elkészítésére, majd a büfévacsora elfogyasztására. Utóbbi a Pázmány Péter konferenciateremben szolgálta fel a Loyola Café csapata, a Jézus Szíve templom önkéntes közössége pedig az előző nap megríkatott (Dezső névre hallgató) sertésből saját kezűleg készített finomságokat kínált. A vacsora alatt és után Csikós József (zongora) és Lakatos Gabriella (ének) szórakoztatta a vendégeket jazz-örökzöldekkel, Burik Gábor kántor úr vezetésével pedig élménytúra indult a Jezsuita Sziget pincerendszerén keresztül a felújítás előtt álló orgonához, amit a legbátrabbak ki is próbálhattak.

Este fél kilenctől – újra a Díszteremben – Hajdók Judit orgonaművész-szakértő tartott több száz diával és színes történetekkel fűszerezett orgonaelméleti és -történeti előadást, majd Végh Dániel projektmenedzser számolt be az orgonafelújítási projekt meghirdetése óta eltelt hónapok eredményeiről. Mint elmondta, elindult a felújítás lehetőségeinek műszaki és művészi tervezése, az adománygyűjtő kampány során pedig minden jel szerint sikerül a kitűzött ötmillió forintos célt elérni. Röviden szólt arról is, hogy bár még több pályázat eredményére várunk, a tervezett felújítás fő fedezete rendelkezésre fog állni a jezsuita rend fejlesztési céljaira megítélt több, mint ötmilliárdos kormányzati forrásból. Horváth Árpád atya hozzátette, ahoz, hogy az orgona tényleg megújulhasson, és mind a liturgiákon, mind a komolyzenei koncerteken Isten dicsőségéhez méltón szólalhasson meg, minden további adományra szükség van, hiszen több olyan projektelem is van, amit csak önerőből tudunk megvalósítani. Ezt követte az ünnepélyes orgonasíp-örökbefogadás, hiszen a Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonafelújításának támogatói ténylegesen örökbe fogadhatnak, azaz hazavihetnek egy-egy sípot. Mivel az örökbe adandó sípokhoz a hangszer szétszerelését követően, előreláthatóan 2018 nyarán férünk hozzá,adományozóinknak az adomány mértékének megfelelő örökbefogadási szándékot tanúsító – formájával is orgonasípot idéző, Szabó Ferenc grafikusművész által tervezett –  oklevelet adott át Árpád atya.

Az estély ezt követően éjszakába hajló koncerttel folytatódott az urbánus tánczenét játszó Kéknyúl jazzfunk együttes, illetve a Hammond-orgonán játszó Premecz Mátyás főszereplésével. Mellé egyedileg készült jezsuita bordó díszítésű fánkot, jezsuita bort és házi pálinkát lehetett fogyasztani, és a legkülönfélébb jezsuita ajándéktárgyakból is választhattak, akik szívesen támogatták további adománnyal az orgona felújítását. Végül hadd idézzünk egy levélben érkezett visszajelzést: „Nagyon jól éreztük magunkat. Volt előre eltervezett, de mégis  kellően laza és kötöttségektől mentes program. Minden résztvevő - szervezők és meghívottak - felszabadult volt. Minden a helyén volt, az együttlét légköre egyszerűen kellemes volt, melyet a Te derűd kísért folyamatosan. Segítőid kitűnőek voltak. Köszönjük nekik is a szép és tartalmas estét!”

Nem kétséges, jövőre is rendezünk farsangi estélyt! Addig is hálásan köszönjük támogatóink, és az estély megrendezésében segítségünkre lévő minden kolléga és önkéntes segítségét!

Joomla templates by a4joomla